منصور مظفری (وکیل پایه یک دادگستری): شهادت کذب جرم است و از جمله جرائم غیرقابل گذشت می باشد. اگر شخصی از شهادت کذب متضرر شده باشد می تواند از شهادت دهنده شکایت و با اثبات کذب بودن شهادت ضمن تقاضای مجازات وی، در صورتی که زیان مالی یا معنوی متحمل شده است جبران خسارت آن […]

منصور مظفری (وکیل پایه یک دادگستری):

شهادت کذب جرم است و از جمله جرائم غیرقابل گذشت می باشد.
اگر شخصی از شهادت کذب متضرر شده باشد می تواند از شهادت دهنده شکایت و با اثبات کذب بودن شهادت ضمن تقاضای مجازات وی، در صورتی که زیان مالی یا معنوی متحمل شده است جبران خسارت آن را بخواهد.
مطابق ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی «هرکس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و یا به ۸۲۵۰۰۰۰۰ تا ۳۳۰۰۰۰۰۰۰ ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.»
تبصره – «مجازات مذکور در این ماده علاوه بر مجازاتی است که در باب حدود و قصاص و دیات برای شهادت دروغ ذکر گردیده است.»
نظریه مشورتی: «با توجه به اطلاق و عموم ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی شهادت کذب در دادسرا، شهادت نزد مقامات رسمی محسوب شده و مشمول ماده مذکور خواهد بود.» در تفسیر مضیق قوانین کیفری شهادت دروغ را فقط نزد مقامات رسمی (قاضی) جرم می داند ولی نظریه مشورتی صادر شده چنین اعتقادی ندارد و همچنین نظریه دیگری از اداره حقوقی قوه قضائیه علاوه بر دادسرا، شهادت دروغ در شوراهای حل اختلاف را نیز مشمول مجازات در ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی دانسته است.
لذا استشهادیه محلی مشمول شهادت کذب نمی شود و یا کتمان شهادت (فردی برخلاف اطلاع از موضوع از ادای شهادت امتناع کند و یا سکوت نماید و حکم به ضرر فرد صادر شود) در قانون مجازات اسلامی مجازاتی در نظر گرفته نشده است.
سوال: اگر بر اثر شهادت دروغ حکم به قصاص صادر گردد و حکم اجراء گردد چه مجازاتی در انتظار شهادت دهنده می باشد؟
شهود از باب سبب اقوی از مباشر جرم حسب مورد به قصاص یا پرداخت دیه محکوم خواهند شد. البته مجازات تعزیری نیز در انتظار شهود نیز خواهد بود.


مشاوره حقوقی:
Mozafari.lawyer1970@gmail.com
۰۹۱۲۲۹۹۱۷۹۶
۰۹۱۳۱۵۱۵۲۱۰